Vánoce se špaldou budou zdravější

Špalda je slovo, které slyšel jistě každý z nás. Málokdo se ale s touto potravinou setkal osobně. Na úvod tedy upřesněme, že se jedná o obilninu, jejímž pěstováním se už před osmi tisíci lety zabývalo mnoho evropských národů a její zrna byla jedním z hlavních pilířů základní obživy tehdejšího obyvatelstva. Postupem doby se počaly jednotlivé druhy obilnin zušlechťovat a dosahovat větších výnosů, takže špalda byla poněkud opomíjena právě pro malou výnosnost.
Vánoční cukroví ze špaldové mouky
Současná doba ovšem přeje potravinám, které svým složením obohacují náš organismus o řadu cenných látek, a tak se opět navracíme ke starým odrůdám a druhům plodin, ke kterým právě tato prastará pšenice patří. V klíčcích jejích zrn se skrývá celá řada minerálů, jako je hořčík, vápník, zinek, měď a fosfor. Samotná špaldová mouka obsahuje rostlinné bílkoviny, díky nimž je lépe stravitelná, ale zároveň dobře zasytí. Díky vysokému obsahu vlákniny má příznivý vliv na trávení a celkovou stimulaci imunitního systému. Disponuje také řadou vitamínů skupiny B a rostlinnými enzymy ochraňující organismus proti infekcím. To je tedy mnoho důvodů vyzkoušet blahodárné účinky zrn této zázračné rostliny. Nabízí se mnoho možností, jak mouku využít. Zkuste třeba výborný chléb, nebo bagety posypané kmínem. A protože se blíží Vánoce, což takhle udělat na místo klasických lineckých koleček z bílé hladké mouky trochu jiná, ale stejně dobrá kolečka ze špaldy? Budou Vám chutnat dokonce ještě lépe, protože pečivo z této mouky má lehce oříškovou příchuť, která vás mile překvapí jak u sladkých, tak u slaných variant pečiva, které můžete zadělávat a zpracovávat klasickým ručním, nebo strojovým způsobem. 

Špaldová zrna sypoucí se ze sklenice

Udělejte si letos zdravější, ale stejně chutné vánoční svátky a třeba celá další se špaldou. Navštivte náš obchod a vybírejte půlkilové balení, které užijete na pečení, zahušťování i smažení.